illustration av siklöja
Illustration: Linda Nyman/SLU Artdatabanken

Siklöja

Kartan visar de områden där arten förekommer. Observera att detta kan skilja sig från de områden där bedömningar har gjorts för arten.

Karta över hav och sjöar

Karta över Ices-områden

Siklöja 2024

Coregonus albula

Svenska yrkesfiskares huvudsakliga landningar (ton) av siklöja 2023 per Ices-rektangel och de stora sjöarna. En Ices-rektangel är cirka 56 km x 56 km stor.

Bestånds- och populationsstruktur

Vänern, Vättern och Mälaren

En genetisk undersökning av populationsstrukturen visade på en icke statistiskt signifikant skillnad mellan siklöjor i Vänerns två delbassänger, Värmlandssjön och Dalbosjön, varför siklöjorna i Vänern bedöms som ett bestånd. Isotopanalyser har dock påvisat skillnader mellan siklöjorna i Vänerns delbassänger. Siklöjorna i dessa områden är därför sannolikt inte tillräckligt särskilda för att ge upphov till genetiska delbestånd, men tillräckligt skilda för att deras födosökande ska vara påverkat (inte publicerat). Eftersom spridningen mellan bassängerna kan vara delvis begränsad, bör landningarna idealt vara anpassade till bassängernas bestånd. Beståndsstrukturen i de andra sjöarna är ej undersökt.

Östersjön

Kunskapen om beståndsstrukturen av siklöja i Bottenviken är begränsad. En märkningsstudie från slutet på 1970-talet och början på 1980-talet visar att siklöjan i Bottenviken består av ett antal lekpopulationer, och att dessa vandrar från sina respektive lekplatser på kusten på våren och blandas med andra populationer under sommaren1. Antalet märkta individer var dock få. En mindre genetisk studie (Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), opublicerade data) genomförd i början på 2000-talet antydde en avsaknad av genetiska skillnader mellan områden i svenska vatten av Bottenviken, men en liten skillnad mellan individer från Sverige eller Finland. En ny större studie från SLU, där siklöjans hela genom har undersökts, visar att populationsstrukturen är mer komplex än vad som i dag speglas i förvaltningen; det finns en tydlig genetisk differentiering mellan siklöja i Kalixälven och Bottenviken, och även en viss skillnad mellan siklöja fångad i den svenska och den finska delen av Bottenviken2. Det är dock fortfarande oklart om beståndet i Bottniska viken faktiskt består av flera distinkta populationer av siklöja eller inte, och i så fall också var gränsen mellan dessa populationer går. Förvaltningsområdena för svenskt och finskt fiske följer idag landsgränsen, vilket sannolikt inte motsvarar en eventuell demografisk gräns mellan en västlig och östlig population av siklöja i Bottniska viken. Det finns därför ett stort behov av fördjupade studier, med genetiskt material insamlat från fler områden i hela Bottenviken, och ett förbättrat samarbete mellan forskningsinstitutioner och förvaltning från både Sverige och Finland3.

Bergenius, M.A.J., Gårdmark, A., Ustups, D., Kaljuste, O. och Aho, T. 2013. Fishing or the environment – what regulates recruitment of an exploited marginal vendace (Coregonus albula) population? Advances in Limnology 64: 57–70.

Lundström, K., Bergenius, M.A.J., Aho, T. och Lunneryd, S-G. 2014. Födoval hos vikaresäl i Bottenviken: Rapport från den svenska forskningsjakten 2007–2009. Aqua reports 2014:1. Sveriges lantbruksuniversitet, Lysekil, 23 s.

Sida publicerad: 8 januari 2025