Om fiskförvaltning
Har du frågor? Nedan finner du sammanfattad information kring fiskförvaltning.
Har du frågor? Nedan finner du sammanfattad information kring fiskförvaltning.
Fiskbarometern redovisar årliga analyser för både internationellt och nationellt förvaltade arter.
Beståndsanalyser och rådgivning inom Ices– internationellt förvaltade arter
Många fiskarter vandrar över stora områden och är inte bundna av gränserna för nationella fiskezoner. För dessa arter krävs internationellt samarbete. Detta sker inom det Internationella Havsforskningsrådet (Ices) med deltagare från alla kuststater runt Östersjön, Nordsjön och Nordostatlanten. Från institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) deltar ett 50-tal forskare i Ices arbete, fördelade i ett antal olika arbetsgrupper.
Baserat på de årliga beståndsskattningarna lämnar Ices råd om rekommenderade fångstmängder utifrån ett maximalt uthålligt uttag. Därefter, för ett antal av de internationellt förvaltade arterna, beslutar EU:s fiskeministrar hur stor den årliga fångstkvoten för varje bestånd skall vara och hur kvoten skall fördelas mellan länder för respektive bestånd.
Mer information om Ices vetenskapliga rådgivning kan du läsa på Ices hemsida och i rapporten En guide till Ices rådgivande ramar och grundregler.
Beståndsanalyser och statusbedömning – nationellt förvaltade arter
För arter som förvaltas på nationell nivå, till exempel abborre, gädda, gös och sik längs Sveriges kuster och många arter i de fyra stora sjöarna (Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren), är det institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) som genomför beståndsanalyser och lämnar biologiska bedömningar till förvaltande myndigheter. I dessa analyser nyttjas tre kategorier av indikatorer: fiskeridödlighet, biomassa/abundans samt storleks/åldersstruktur. För respektive bestånd vägs dessa indikatorer samman och en bedömning av beståndets biologiska status görs enligt nedanstående klassificering:
Mer information om vetenskapliga rådgivning från SLU Aqua finner du under fliken rådgivning på institutionen för akvatiska resursers hemsida.
De flesta fiskarter består av flera, mer eller mindre distinkta, populationer. Med population menas en grupp av individer av samma art som delar samma ekologiska och genetiska karaktärer. Somliga arter består av populationer med begränsat utbyte av individer sinsemellan, där enskilda populationer till stor del är oberoende av varandra, medan andra arter utgörs av en stor sammanhängande population.
I fiskerisammanhang talar man ofta om bestånd. Ett bestånd utgör en grupp av individer från en eller flera populationer som vid ett visst givet tillfälle uppehåller sig i samma område och där beskattas av ett visst fiske. Fisket på ett bestånd kan således vara riktat mot en del av, en hel eller flera populationer.
Havs- och vattenmyndigheten har regeringens uppdrag att vara förvaltningsmyndighet på miljöområdet för frågor om bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av Sveriges sjöar, vattendrag, hav och fiskresurser. Det nationella regelverket som styr fiskets bedrivande påverkas i hög utsträckning av internationella överenskommelser, i synnerhet på EU-nivå. Med stöd av bemyndiganden beslutar myndigheten om bland annat föreskrifter om fiskevård och fiskets bedrivande. I myndighetens uppdrag ingår även att stödja regeringens internationella arbete, bland annat med underlag till ministerrådets årliga beslut om fiskekvoter i marina områden.
Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida om vilka regler och lagar som gäller för yrkesfiskare:
Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida om vilka regler och lagar som gäller för fritidsfiskare:
https://www.havochvatten.se/fiske-och-handel/regler-och-lagar/fiskeregler-for-fritidsfiske.html
Årligen tar institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) fram en samlad bedömning över status för fisk och skaldjursbestånden längs kusterna och i haven i form av en miljömålsindikator (Hållbart nyttjande av fisk- och skaldjursbestånd i kust och hav). Detta för att möjliggöra en uppföljning av miljökvalitetsmålet ”Hav i balans samt levande kust och skärgård”.
SLU Fiskbarometern (publiceringsår). Resursöversikt ’årtal för analys’. https://fiskbarometern.se [åtkomstdatum].
Exempel: SLU Fiskbarometern (2024). Resursöversikt 2023. https://fiskbarometern.se [2024-03-13].
Intuitionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) ansvarar för innehållet på fiskbarometern.se. Har ni tekniska eller administrativa frågor gällande denna webbplats kontakta oss så hjälper vi dig gärna. För frågor gällande specifika arter eller bestånd kontakta analytikerna. Kontaktinformation till analytikerna hittar ni på huvudsidan för respektive fiskbestånd.