
Sill/Strömming
Kartan visar de områden där arten förekommer. Observera att detta kan skilja sig från de områden där bedömningar har gjorts för arten.
Karta över hav och sjöar
Karta över Ices-områden
Sill/Strömming 2022
Bestånds- och populationsstruktur
Internationella havsforskningsrådet (Ices) har identifierat sex olika bestånd av sill/strömming i Östersjön och Nordsjön. Beslutet är en kompromiss mellan att separat behandla alla de sillpopulationer som har beskrivits på biologiska grunder under tid, och de praktiska begränsningar som finns i form av områden för fångstrapportering och möjlighet att korrekt hänföra enskilda fiskar till en viss population. I Bottniska viken betraktas Bottenviken och Bottenhavet som ett bestånd sedan 2017. Två bestånd behandlas i centrala Östersjön, ett i Ices-delområden 25–29 och 32 samt ett i Rigabukten (Ices-delområde 28.1 som inte är inkluderat i denna rapport). Sillen i sydvästra Östersjön (Ices-delområden 22–24) behandlas tillsammans med vårlekande sill i Kattegatt och Skagerrak på grund av sitt vandringsbeteende. Sillen har tidigare förvaltats som två enheter med två separata kvoter, en för hela Egentliga Östersjön (Ices-delområden 22–28, 29 södra och 32) och en för Ices-delområden 29 norra, 30 och 31. År 2005 ändrades förvaltningsenheterna så att de överensstämmer med Ices beståndsindelning. Generellt är sillen i norra Östersjön mer långsamväxande och har lägre medelvikt per ålder än sillen i södra Östersjön. Medelvikten har minskat det senaste decenniet på grund av olika miljöfaktorer och eventuellt som resultat av konkurrens inom arten¹. Därutöver finns ytterligare två sillbestånd: höstlekande sill i Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och östra Engelska kanalen samt det norska vårlekande sillbeståndet i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt. Beståndsuppdelningen av sill och strömming i Östersjön har framför allt i Sverige under senaste året blivit ifrågasatt, i och med rapporter från fisket om en minskning av stor strömming vid den svenska kusten. Forskningen visar att sillen och strömmingen generellt blivit mindre under senare tid och når könsmognad vid tidigare ålder (WGBFAS 2022), men hur minskningen av stor strömming på kusten kan kopplas till fiskets mönster och beståndens uppdelningar i separata eller blandade lekkomponenter är oklart. I en ny studie av Fan Han et al. (2020)³² har man genom att sekvensera hela genomet av sill och strömming visat genetiska skillnader mellan olika lekkomponenter, som grundar sig i anpassningar av individer till lokala miljöförhållanden såsom temperatur, salinitet och ljusförhållanden. Tekniken att identifiera så fint upplösta genetiska skillnader öppnar för en möjlighet att kartlägga beståndsuppdelningen av strömming och sill på ett sätt som inte varit möjligt tidigare. En insamling och genetisk analys av individer från olika lekansamlingar pågår längst med den svenska östkusten (Stockholms Universitet och Uppsala Universitet i samarbete med SLU Aqua) som en start för att urskilja gränsdragningen mellan bestånd i kustområdena.

Figur 1. Svenska yrkesfiskares huvudsakliga landningar (ton) av sill/strömming 2021 per Ices-rektangel. En Ices rektangel är cirka 56 km x 56 km stor.
Biologiskt råd för sill/strömming i centrala Östersjön utom Rigabukten
Internationella havsforskningsrådet (Ices)
Ices fångstråd för sill/strömming i centrala Östersjön (Ices-delområden 25–29 och 32) utom Rigabukten för 2023 är mellan 70 130 och 95 643 ton³. För 2022 var rådet mellan 52 443 och 87 581 ton. Jämfört med 2022 innebär rådet en ökning med 33 procent av de rekommenderade fångstmängderna.
Institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua)
SLU Aquas råd för 2023 följer Ices rådgivning.
ICES råd om fiskemöjligheter i Centrala Östersjön (Ices-delområden 25-29 och 32).
Sill/strömming i centrala Östersjön (Ices-delområden 25–29 och 32) utom Rigabukten fångas till stor del med parflyttrål och bottentrål, och under lektiden med fasta redskap utmed kusterna. Trålfisket är huvudsakligen ett blandfiske på sill och skarpsill, i vilket andelen sill varierar betydligt mellan område och efter årstid. De internationella fångsterna av sill/strömming har minskat sedan mitten på 1970-talet fram till 2005, men har mellan 2006 och 2021 varierat mellan 101 000–244 000 ton. 2021 var fångsterna 130 012 ton . Sverige stod för den största andelen av fångsterna 2021 med 24 procent, följt av Polen, Finland och Ryssland som stod för 21, 15 och 18 procent av fångsterna vardera . Fångsterna av sill i centrala Östersjön består även av en del individer från beståndet i Rigabukten. I beståndsuppskattningen dras den beräknade andelen sill från Rigabukten ifrån fångsterna i centrala Östersjön, så att analyserna görs på individer som tillhör det centrala beståndet1. Av samma anledning läggs andelen sill från det centrala beståndet som fångas i Rigabukten till fångsterna i beståndsuppskattningen. Rådet och den totala tillåtna fångstmängden (TAC) som sätts för vardera området gäller dock den fisk som befinner sig i centrala Östersjön från båda bestånden. Sillfångsterna i Östersjön innehåller troligen även sill från det västra sillbeståndet, men andelen är i dagsläget okänd (se avsnitt miljöanalys och forskning). Enligt nationella enkätundersökningar utförda av Havs- och vattenmyndigheten och Statistiska centralbyrån11 har fritidsfiskets behållna fångster av sill i mellersta Östersjön uppskattats till mellan 12–301 ton för åren 2013–2021. År 2021 utgjorde fritidsfiskets fångster i mellersta Östersjön mindre än 0,03 procent av de totala fångsterna av Yrkes- och fritidsfisket tillsammans det året. Andelen fritidsfiske är så liten del av den totala fångsten att den inte räknas med i beståndsuppskattningen.
Beståndsuppskattningen bygger, utöver insamlade data från fisket, också på underlag från de internationella akustiska provfisketrålningarna i Östersjön som går under namnet ”Baltic International Acoustic Survey” (Bias). Undersökningen är inriktad på att uppskatta mängden sill/strömming och skarpsill. I undersökningen samlas även biologisk information in, som längder, vikt, könsmognad och ålder1. Medelvikten på sillen minskade markant mellan tidigt 1980-tal och mitten av 1990-talet, även om förändringarna varierar mellan olika områden i Östersjön. Medelvikten har sedan dess varit fortsatt låg. Anledningen till den låga tillväxten kan vara täthetsberoende effekter, det vill säga att det uppstår konkurrens mellan individer av samma eller olika arter, när dessa blivit fler på grund av starka årsklasser. Mängden skarpsill har ökat i området och bidrar på så sätt troligen till den låga medelvikten på sill2. I kombination med sillens låga medelvikt sedan mitten på 1990-talet har medelvikten också varit varierande. Detta kan delvis bero på att medelvikten är högre i Ices-delområden 25 och 26 än i områden längre norrut, och att landningsproportionerna av strömming från de olika områdena varierat mellan år. Vidare forskning behövs enligt Ices och SLU Aqua även för att uppskatta mängden sill av det västra beståndet, som under delar av året befinner sig i centrala delar av Östersjön, så denna andel i beståndet kan, likt andelen från Rigabukten, tas hänsyn till i beståndsuppskattningen och kvotberäkningarna för centrala Östersjön. Vidare undersökningar rekommenderas även gällande proportionen skarpsill/sill i fångsterna, då det misstänks att felrapportering skett från några länder1.
Lekbeståndet har minskat sedan 2014 och är 2021 under gränsvärdet för beståndets biomassa som inte bör underskridas när fisket sker vid den nivå som ger maximal hållbar avkastning (MSY Btrigger, ). Fiskeridödligheten (F) har ökat sedan 2014 och är sedan dess över det referensvärde för fiskeridödlighet som ger ett hållbart fiske över tid (FMSY, ). Rekryteringen har varit mycket varierande över tid och utan tydlig trend. Rekryteringen av ungfisk var 2015 den största sedan en rad stora årsklasser i början på 1980-talet3 . Mellan 2016 och 2022 har rekryteringen varit under medelvärdet för hela tidsperioden. Sillen i centrala Östersjön är det största beståndet i Östersjön. Förvaltningsenheten (Ices-delområden 25–29 och 32) består av ett antal mindre populationer, som är mer eller mindre rumsligt åtskilda, och skiljer sig i bland annat tillväxt och könsmognad4,5. Fram till 1990 utförde Ices separata beståndsuppskattningar för dessa populationer6, men de har sedan dess slagits ihop, eftersom det inte var möjligt att samla in biologisk information för alla områden och den eventuella genetiska skillnaden mellan populationerna var inte fullständigt kartlagd. Analyser av konsekvenserna av sammanslagningen i beståndsuppskattningen för de mindre populationerna visar till exempel att fiskeridödligheten kan vara högre, och den relativa biomassan lägre, i vissa av populationerna jämfört med värdena i analyserna av hela beståndet7. Fram till nu har det dock ansetts att den komplexa beståndsstrukturen i centrala Östersjön inte har en stor påverkan på synen av det totala beståndets dynamik8. De senaste årens upprepade rapporter från det svenska fisket om en minskande tillgång av stor sill utmed den svenska kusten, i kombination med den generellt minskande medelvikten, har dock väckt frågan om en rumslig kustförvaltning av sill i både centrala Östersjön och Bottniska viken. Detta har i sin tur väckt frågan om sillens populationsstruktur och viktiga lekområden. Tillgången till ny genetisk teknik möjliggör en identifiering av lekkomponenter med en finare lokal upplösning än vad som tidigare varit möjligt9. En forskningsinsats har därmed inletts av Stockholms Universitet i samarbete med SLU Aqua för att kartlägga sillens populationsstruktur i centrala Östersjön samt Bottniska viken. Forskning antyder även att det inte bara är sill från Rigabukten utan även sill från Skagerrak, Kattegatt och sydvästra Östersjön som blandar sig med beståndet i centrala Östersjön och fångas där. Tillväxten av individer från de olika bestånden är olika10, vilket kan vara ett sätt att skilja dem åt. Utifrån Havsmiljödirektivets perspektiv bedömer SLU Aqua att beståndet har låg status. Lekbiomassan 2021 är under gränsvärdet för fiske vid den nivå som ger maximal hållbar avkastning och fiskeridödligheten är högre än det referensvärde som ger ett hållbart fiske över tid. Beståndets ålders- och storleksstruktur är också förskjuten mot yngre och mindre individer, troligen på grund av fisket.
När den europeiska kommissionen publicerat fångstmängderna (TAC) kan man hitta dem på deras hemsida, https://oceans-and-fisheries.ec.europa.eu/fisheries/rules/fishing-quotas_en samt på Havs- och vattenmyndighetens hemsida, https://www.havochvatten.se/fiske-och-handel/kvoter-uppfoljning-och-fiskestopp/kvoter-och-fiskestopp.html. Underlaget för beslut, lagstiftning och TAC-förordningar från EU-rätten finns att hitta på Europeiska unionens publikationsbyrås webbportal, EUR-lex, https://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=sv.
Biologiskt råd för strömming i Bottniska viken
Internationella havsforskningsrådet (Ices)
Ices fångstråd för strömming i Bottniska viken (Ices-delområden 30–31) för 2023 är mellan 80 047 och 103 059 ton14. För 2022 var rådet mellan 86 729 och 111 714 ton. Jämfört med 2022 innebär rådet en minskning med 7,7 procent av de rekommenderade fångstmängderna.
Institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua)
SLU Aquas råd för 2023 följer Ices rådgivning.
ICES råd om fiskemöjligheter i Bottniska viken.
Strömming i Bottniska viken (Ices-delområden 30– 31) fiskas i huvudsak med trål i den fria vattenmassan, men även med bottentrål, fällor och andra fasta redskap. Endast två länder, Finland och Sverige, fiskar på beståndet och Finland står för majoriteten av fångsterna. Fångsten av strömming i Bottniska viken har ökat sedan början av 1990-talet till 2016, då fångsterna har minskat. År 2021 var fångsterna i Bottniska viken 71 924 ton, varav Sverige fångade 21 procent (15 000 ton) och Finland 79 procent . I Sverige fångas strömmingen ofta för mänsklig konsumtion och den större strömmingen föredras. I Finland är fisket riktat mot andra industrier än livsmedelsindustrin, i huvudsak som foder till minkuppfödning1. Enligt nationella enkätundersökningar utförda av Havs- och vattenmyndigheten och Statistiska centralbyrån11 uppskattades fritidsfiske till havs och på kusten till mellan 79–836 ton för åren 2013–2021 i Bottniska viken. År 2021 utgjorde fritidsfiskets fångster 836 ton strömming. Andelen fritidsfiske är så liten del av den totala fångsten att den inte räknas med i beståndsuppskattningen.
Medelvikten av strömming i Bottenhavet har varit låg de senaste 15 åren för alla åldrar, liksom för andra sill/strömmingsbestånd i Östersjön, och minskade ytterligare 2021. Hos stora, äldre, individer har även konditionen minskat de senaste tre åren, till den lägsta observerade nivån för perioden 1973-2021. Forskningen visar att denna förändring har flera orsaker; förutom fisket så är det en påverkan av gråsälens ökande förekomst (de konsumerar större strömmingar) och förändringar i tillgången på föda (med ökad konkurrens om föda)12,13. Beståndsuppskattningen bygger på underlag från en svensk-finsk trålundersökning som utförts årligen i september–oktober i Bottenhavet sedan 2007. Undersökningen är koordinerad av Ices, inom ramen för de internationella akustiska provfisketrålningarna i Östersjön som går under namnet ”Baltic International Acoustic Survey” (Bias). Undersökningen är inriktad på att uppskatta mängden strömmingar i Bottenviken. Biologisk information, som längder, vikt, könsmognad och ålder samlas också in1.
År 2021 genomfördes en så kallad ”benchmark” (grundlig genomgång av tillgängliga data och analysmetoder) och beståndsuppskattningar samt referensnivåer uppdaterades³³. Beståndsuppskattningen av strömmingen i Bottniska viken ändrades då från att vara baserad på endast fångster (databegränsat bestånd) till att vara fullt analytiskt¹⁴. Under benchmarken reviderades framför allt trålundersökningsdata som inkluderas i beståndsuppskattningsmodellen. Lekbeståndet av strömming har minskat sedan 1995, men är 2022 över gränsvärdet för beståndets biomassa som inte bör underskridas när fisket sker vid den nivå som ger maximal hållbar avkastning (MSY Btrigger; ). Den minskande lekbiomassan under de senaste åren är troligen resultatet av både ett ökat fiske och en minskande vikt vid ålder, framför allt för stor strömming. Fiskeridödligheten (F) har ökat sedan 1991 fram till 2016, men var under perioden under det referensvärde för fiskeridödlighet som ger ett hållbart fiske över tid (FMSY; ). Sedan dess har fiskeridödligheten minskat igen. Rekryteringen har varit mycket varierande över tid och utan tydlig trend. Rekryteringen av ungfisk 2002 var den största sedan en rad stora årsklasser under 1980-talet14 . De senaste 10 åren har rekryteringen varierat kring medelvärdet för hela tidsperioden. Strömmingen i Bottniska viken har fram till och med 2016 bedömts bestå av två populationer, en i Bottenviken och en i Bottenhavet. Strömmingen i dessa två områden har dock sedan 2005 tillhört en och samma förvaltningsenhet. Efter en utvärdering av populationens struktur i Bottniska viken 2016 beslöt Ices att strömmingen i Bottenhavet och Bottenviken ska analyseras som en population14. Enligt flera studier består strömmingen i Bottenhavet dock av minst två vårlekande bestånd, ett vardera längs den svenska och finska kusten15-17. Det finns även minst ett mindre höstlekande bestånd17. Likaså består strömming i Bottenviken av flera vår- och höstlekande bestånd, men gränserna mellan dessa lekbestånd är dock oklara, liksom omfattningen om förflyttningen av individer mellan dessa1. Upprepade rapporter de senaste åren från det svenska kustfisket om en minskande tillgång av stor sill utmed den svenska kusten, i kombination med den generellt minskande medelvikten, har väckt frågan om en rumslig kustförvaltning av sill och strömming i både centrala Östersjön och Bottniska viken. Detta har i sin tur åter väckt frågan om strömmingens populationsstruktur och viktiga lekområden. Tillgången till ny genetisk teknik möjliggör en identifiering av lekkomponenter med en finare lokal upplösning än vad som tidigare varit möjligt32. En forskningsinsats har därmed inletts av Stockholms Universitet i samarbete med SLU Aqua för att kartlägga sillens populationsstruktur i centrala Östersjön samt Bottniska viken. Utifrån Havsmiljödirektivets perspektiv bedömer SLU Aqua att beståndet har låg status. Detta grundas i att beståndets ålders- och storleksstruktur är förskjuten mot yngre och mindre individer, troligen på grund av fisket. Lekbiomassan 2021 är dessutom nära gränsvärdet för fiske vid den nivå som ger maximal hållbar avkastning.
När den europeiska kommissionen publicerat fångstmängderna (TAC) kan man hitta dem på deras hemsida, https://oceans-and-fisheries.ec.europa.eu/fisheries/rules/fishing-quotas_en samt på Havs- och vattenmyndighetens hemsida, https://www.havochvatten.se/fiske-och-handel/kvoter-uppfoljning-och-fiskestopp/kvoter-och-fiskestopp.html. Underlaget för beslut, lagstiftning och TAC-förordningar från EU-rätten finns att hitta på Europeiska unionens publikationsbyrås webbportal, EUR-lex, https://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=sv.
Biologiskt råd för vårlekande sill i Skagerrak, Kattegatt och sydvästra Östersjön
Internationella havsforskningsrådet (Ices)
Ices fångstråd för vårlekande sill i Skagerrak, Kattegatt och sydvästra Östersjön (Ices-delområden 20–24) samt Nordsjön (Ices-område 4) för 2023 är noll ton19. För 2022 var rådet noll ton. Jämfört med 2022 är rådet oförändrat.
Institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua)
SLU Aquas råd för 2023 följer Ices rådgivning.
ICES råd om fiskemöjligheter i Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och sydvästra Östersjön (Ices-delområden 20–24).
Fisket efter vårlekande sill i Skagerrak, Kattegatt och sydvästra Östersjön (Ices-delområden 20–24) bedrivs i huvudsak av Sverige, Danmark, Norge och Tyskland som stod för: 63; 22; 8 respektive 7 procent av de totala fångsterna 2021 ( och ). Sillen fångas framför allt med trål för mänsklig konsumtion, men en viss mängd fångas som bifångst i småmaskig trål (med en maska mindre än 32 mm) och i snörpvad i fiske efter skarpsill. Fångsterna har minskat sedan början av 1990-talet från nära 300 000 ton till 14 180 ton år 2021 . I Skagerrak, Kattegatt och sydvästra Östersjön blandas flera bestånd av sill (höstlekare och vårlekare), och fisket sker på dessa blandningar. År 2021 kom 89 procent av sillfångsterna av sill från Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt (Ices-område 4 och Ices-delområden 20–21) och 11 procent från Bälthavet, Öresund och Arkonabassängen (Ices-delområden 22–24)18. Enligt en nationell enkätundersökning utförda av Havs- och vattenmyndigheten och Statistiska centralbyrån11 beräknades fritidsfisket till havs och på kusten 2013–2021 till mellan 9,7– 281 ton sill i Öresund, i Skagerrak 2013–2016 och 2020-2021 till mellan 0,1–16 ton och i Kattegatt 2014– 2016 och 2020-2021 till mellan 2,9–178 ton sill. Det är dock oklart om detta är vårlekande eller höstlekande sill. Andelen fritidsfiske anses dock vara en så liten del av den totala fångsten och räknas därmed inte med i beståndsuppskattningen.
Beståndet av vårlekande sill i Skagerrak, Kattegatt och sydvästra Östersjön består av olika sillpopulationer, i huvudsak vårlekande, med lekplatser i sydvästra Östersjön (till exempel Rügen), Bälthavet samt i Kattegatt och Skagerrak. Det består också av ett antal geografiskt mer lokala vår-, höst och vinterlekande beståndskomponenter. Efter leken vandrar den vuxna sillen till Skagerrak och nordöstra Nordsjön för att söka föda. Stora mängder sill övervintrar i Öresund. För att i fångsterna separera individer av vårlekare från Skagerrak, Kattegatt och sydvästra Östersjön från höstlekare från Nordsjön i Ices-fångstområde 3a (Skagerrak och Kattegatt) analyseras mikrostrukturen och formen av fiskarnas hörselstenar. För att skilja individer från olika bestånd i Ices-område 4 (Nordsjön) används antalet ryggkotor. Dynamiken i de olika bestånden och den relativa andelen av dessa komponenter är dock fortfarande oklar, och påverkar sannolikt precisionen i beståndsanalysen. Ny forskning möjliggör en identifiering och övervakning av även lokala beståndskomponenter, men detta är ännu inte del av den rutinmässiga processen av fångster18. Beståndsuppskattningen bygger på underlag från de två internationella akustiska provfisketrålningarna i Skagerrak och Kattegatt som går under namnen ”International Bottom Trawl Survey” (IBTS) och ”Herring Acoustic Survey” (Heras), samt en yngelundersökning med namnet ”Herring Larvae Survey” (HLS). Undersökningarna resulterar i ett mängdindex för sill i olika åldrar och biologisk information, som längder, vikt, könsmognad och ålder18.
Lekbiomassan av vårlekande sill i Skagerrak, Kattegatt och sydvästra Östersjön har minskat sedan mitten på 2000-talet till tidsseriens lägsta nivå de senaste åren . Mängden lekbiomassa är sedan 2007 under den gräns för vilken det är stor sannolikhet att beståndets förmåga att producera ungfisk minskar (Blim). Fiskeridödligheten har mellan 1991 och 2018 varit över det referensvärde för fiskeridödlighet som ger ett hållbart fiske över tid (FMSY), men har de senaste tre åren varit under referensvärdet . Beståndets rekrytering av ungfisk har varit svag sedan mitten på 2000-talet och har minskat sedan 2013, med det lägsta värdet för tidsserien 202019 . Sill som fångas i Skagerrak och Kattegatt är en blandning av höstlekande sill från Nordsjön och vårlekande sill från västra Östersjön. Likväl fångas en del vårlekande sill från västra Östersjön i Nordsjön. Beståndsuppskattningen och rådet syftar till att gälla endast individer som tillhör beståndet av vårlekande sill i Skagerrak, Kattegatt och sydvästra Östersjön, även de som fångas i andra områden. Andelarna av vårlekande och höstlekande sill i fångsterna är dock inte helt säkra, vilket ökar osäkerheten i beståndsuppskattningen. Den förväntade fångsten av vårlekande sill i Nordsjön kommer att vara större än i Skagerrak, Kattegatt och sydvästra Östersjön . Utan ytterligare områdes- och säsongsbegränsningar av fisket i Nordsjön 2023 kommer därmed fångsten av vårlekande sill att vara substantiell trots Ices råd om noll fångst. Ny information visar dessutom att den vårlekande sillen i Skagerrak, Kattegatt och sydvästra Östersjön också förflyttar sig in till centrala Östersjön (i Ices-delområden 22–24)9, vilket bidrar ytterligare till osäkerhet i beståndsanalysen. Utifrån Havsmiljödirektivets perspektiv bedömer SLU Aqua att beståndet har dålig status. Lekbiomassan 2021 är under den gräns för lekbeståndets storlek under vilken det är stor sannolikhet att beståndets förmåga att producera ungfisk minskar. Beståndet har från ett ekosystemperspektiv en viktig roll som föda för predatorer, såsom sjöfågel och tumlare, i Västerhavet och västra Östersjön.
När den europeiska kommissionen publicerat fångstmängderna (TAC) kan man hitta dem på deras hemsida, https://oceans-and-fisheries.ec.europa.eu/fisheries/rules/fishing-quotas_en samt på Havs- och vattenmyndighetens hemsida, https://www.havochvatten.se/fiske-och-handel/kvoter-uppfoljning-och-fiskestopp/kvoter-och-fiskestopp.html. Underlaget för beslut, lagstiftning och TAC-förordningar från EU-rätten finns att hitta på Europeiska unionens publikationsbyrås webbportal, EUR-lex, https://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=sv.
Biologiskt råd för höstlekande sill i östra Engelska kanalen, Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt
Internationella havsforskningsrådet (Ices)
Ices fångstråd för höstlekande sill i östra Engelska kanalen, Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt för 2023 är 414 886 ton22. För 2022 var rådet 532 183. Jämfört med 2022 innebär rådet en minskning med 22 procent av de rekommenderade fångstmängderna.
Institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua)
SLU Aquas råd för 2023 följer Ices rådgivning.
ICES råd om fiskemöjligheter i Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och östra Engelska kanalen.
Höstlekande sill i Nordsjön, Kattegatt och Skagerrak fiskas med en rad redskap från mindre snörpvadar till stora trålare av många olika länder: Norge (26 procent), Danmark (17 procent), Nederländerna (18 procent), Storbritannien (19 procent), Tyskland (7 procent) och Frankrike (7 procent). Sverige tar endast en mindre andel av landningarna (5 procent; och ). Sillen fiskas från sen vår till sommar i centrala och norra Nordsjön, samt under höst och vinter i Södra Nordsjön och Engelska kanalen. Fångsterna av höstlekande sill har varit mycket varierande över tid och var som lägst i slutet på 1970-talet . År 2021 fångades totalt 365 356 ton höstlekande sill, varav 98 procent var för mänsklig konsumtion. De svenska fångsterna 2021 var 18 765 ton. Det förekommer viss bifångst av sill i industrifisket efter skarpsill. Likt tidigare år fångades majoriteten av den höstlekande sillen på hösten i Nordsjön (Ices-område 4)18. Enligt en nationell enkätundersökning utförda av Havs- och vattenmyndigheten och Statistiska centralbyrån 201511 beräknades fritidsfisket till havs och på kusten 2013–2021 till mellan 9,7–281 ton sill i Öresund, i Skagerrak 2013–2016 och 2020-2021 till mellan 0,1–16 ton och i Kattegatt 2014– 2016 och 2020-2021 till mellan 2,9–178 ton sill. Det är dock oklart om detta är vårlekande eller höstlekande sill. Andelen fritidsfiske anses dock vara en så liten del av den totala fångsten och räknas därmed inte med i beståndsuppskattningen.
De viktigaste lekplatserna för den höstlekande sillen finns i Nordsjön, utmed Storbritanniens östra kust. En varierande andel av den unga (inte könsmogna) sillen uppehåller sig i Kattegatt och Skagerrak. Sillen återvänder sedan för att leka i västra Nordsjön. Sillen är ett viktigt bytesdjur för många bottenlevande fiskar som torsk, vitling och gråsej, men också för sjöfåglar och marina däggdjur²⁰. Som planktonätare är den betydelsefull högt upp i ekosystemets födoväv. Undersökningar har visat att rekryteringen påverkas av klimatförändringar och gynnas av lägre temperaturer18. Beståndet har sedan 2002 producerat svaga årsklasser trots att lekbiomassan varit relativt stor. Undersökningar tyder på att det delvis beror på lägre överlevnad av yngel i det tidiga livsstadiet20,21. Beståndsuppskattningen bygger på underlag från fyra internationella provfiskeundersökningar. Den akustiska provfisketrålningen under namnet ”Herring Acoustic Survey” (Heras) ger ett mängdindex för sill i olika åldrar och biologisk information, som längder, vikt, könsmognad och ålder. Information om utvecklingen i ungfiskproduktion kommer från provfisketrålningar (”International Bottom Trawl Survey”, IBTS) och information om nykläckta yngel från undersökningen ”Herring Larvae Survey” (HLS)18.
År 2021 genomfördes en så kallad ”benchmark” (grundlig genomgång av tillgängliga data och analysmetoder) och beståndsuppskattningar samt referensnivåer uppdaterades34. Benchmarken fokuserade på att hantera nya estimat av naturlig dödlighet i beståndsanalysen35. Den nya beståndsanalysen resulterade i en något lägre lekbiomassa och högre fiskeridödlighet jämfört med den tidigare beståndsanalysen. Den nya beståndsanalysen visar att lekbeståndet har varierat mellan 1,2 och 2,4 miljoner ton mellan 1998 och 2022 och har under hela den perioden legat över gränsvärdet för beståndets biomassa som inte bör underskridas när beståndet fiskas vid den nivå som ger maximal hållbar avkastning (MSY Btrigger), men har minskat de senaste fyra åren och är nu vid gränsvärdet . Fiskeridödligheten har sedan 1996 varit under den fiskeridödlighet som ger ett hållbart fiske över tid (FMSY; ). Ungfiskrekryteringen har varit låg sedan 2002, med enstaka år med något starkare årsklasser . Rekryteringen 2014 var en något starkare årsklass och har bidragit till att lekbiomassan har ökat, men har mellan 2015 och 2022 varit under medelvärdet, vilket i sin tur har resulterat i den minskande lekbiomassan de senare åren22 . Beståndet består till en större andel av äldre individer som är på väg ut ur det fiskbara beståndet. Beståndet av sill i Nordsjön består av ett komplex av flera lekkomponenter23,24 och andelen av respektive komponent av det totala beståndet varierar över tid. Även om antalet lekkomponenter och gränserna mellan dessa inte är helt tydliga, grupperas de generellt till en av fyra, efter områdena Orkney/Shetland, Buchan, Banks och Downs. Fisket sker både i de olika lekområdena och där lekkomponenterna blandar sig i centrala och norra Nordsjön. Den totala tillåtna fångstmängden har delats upp mellan södra Nordsjön (Ices-fångstområde 4c) och östra Engelska kanalen (Ices-fångstområde 7d) och resten av förvaltningsområdet för att skydda Downs-sillen i södra Nordsjön. Blandningen med andra bestånd sker framför allt i Nordsjön (Ices-område 4), i första hand med vårlekande sill från Skagerrak, Kattegatt och sydvästra Östersjön. Olika lekkomponenter av detta bestånd är genetiskt lika25,26. Trots att beståndet uppnår god status enligt Havsmiljödirektivets kriterier bedömer SLU Aqua att beståndet är delvis sårbart då lekbiomassan ligger just på gränsen för vad som inte bör underskridas när beståndet fiskas vid den nivå som ger maximal hållbar avkastning (MSY Btrigger).
När den europeiska kommissionen publicerat fångstmängderna (TAC) kan man hitta dem på deras hemsida, https://oceans-and-fisheries.ec.europa.eu/fisheries/rules/fishing-quotas_en samt på Havs- och vattenmyndighetens hemsida, https://www.havochvatten.se/fiske-och-handel/kvoter-uppfoljning-och-fiskestopp/kvoter-och-fiskestopp.html. Underlaget för beslut, lagstiftning och TAC-förordningar från EU-rätten finns att hitta på Europeiska unionens publikationsbyrås webbportal, EUR-lex, https://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=sv.
Biologiskt råd för norsk vårlekande sill i nordöstra Atlanten och Arktis
Internationella havsforskningsrådet (Ices)
Ices fångstråd för norsk vårlekande sill för 2023 är 511 171 ton31. För 2022 var rådet 598 588 ton. Jämfört med 2022 innebär rådet en minskning med 15 procent av de rekommenderade fångstmängderna.
Beskrivningen av norsk vårlekande sill är inte kopplad till ett specifikt område och Ices råd gäller för alla områden där sillen från detta bestånd befinner sig. Rådet är i enlighet med den av EU, Färöarna, Island, Norge och Ryssland överenskomna förvaltningsplanen.
Institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua)
SLU Aquas råd för 2023 följer Ices rådgivning.
ICES råd om fiskemöjligheter i Nordöstra Atlanten och Arktis.
Norsk vårlekande sill regleras och fiskas i huvudsak av kuststaterna Norge, Ryssland, Island, Färöarna och Europeiska Unionen med ringnot och flyttrål i Norska havet och Barents hav27 ( och ). Fisket följer traditionellt vandringsmönstret av sillen i det Norska havet. Fångsterna används inom både djurindustrin och för mänsklig konsumtion. Totala landningar 2021 var 851 813 ton . Sverige fiskade under slutet av 1990-talet 10 000–20 000 ton årligen, men mellan 2007 och 2016 var det svenska fångsterna noll, med undantag för 2012 och 2013 då Sverige fångade 705 respektive 23 ton ( och ). År 2017, 2018, 2019, 2020 och 2021 fångade Sverige 1 155, 425, 705, 3 065 respektive 1 101 ton27.
Norsk vårlekande sill är det största sillbeståndet i världen och sillen vandrar över stora områden i Nordostatlanten. De vuxna individerna söker föda i Norska havet. Leken pågår från sen vinter till tidig vår, längs den norska kusten. Generellt förekommer ungfisken mest i Barents hav och vandrar åter till Norska havet när de blir lekmogna. Undersökningar visar att dynamiken i beståndet styrs i huvudsak av stora variationer i ungfiskproduktion, som i sin tur styrs av miljöfaktorer som tid på året då ynglen kläcks28, temperatur29, vindriktning och uppvällning30. Ett antal provfiskeundersökningar utförs i Norska havet och Barents hav för att beräkna storleken på beståndet, åldersfördelning och ungfiskproduktion.
Beståndet minskar, men även 2022 beräknas det ligga över det tröskelvärde som inte bör underskridas när fisket sker vid den nivå som ger maximal hållbar avkastning (MSY Btrigger; ). Fiskedödligheten 2021 är över det referensvärde för fiskeridödlighet som ger ett hållbart fiske över tid (FMSY; ). Årsklasserna har de senaste tio åren varit medelstora till svaga, förutom den relativt starka årsklassen från 201631 . Beskrivningen av norsk vårlekande sill är inte kopplad till ett specifikt område och Ices råd gäller för alla områden där sillen från detta bestånd befinner sig. Majoriteten av beståndet finns dock i Barents hav, väster om Skottland och öster om Grönland, och ungfisken befinner sig i lekområden i Norska havet. Mindre mängder sill befinner sig också i angränsande områden under födoperioden.
När den europeiska kommissionen publicerat fångstmängderna (TAC) kan man hitta dem på deras hemsida, https://oceans-and-fisheries.ec.europa.eu/fisheries/rules/fishing-quotas_en samt på Havs- och vattenmyndighetens hemsida, https://www.havochvatten.se/fiske-och-handel/kvoter-uppfoljning-och-fiskestopp/kvoter-och-fiskestopp.html. Underlaget för beslut, lagstiftning och TAC-förordningar från EU-rätten finns att hitta på Europeiska unionens publikationsbyrås webbportal, EUR-lex, https://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=sv.
- Ices. Baltic Fisheries Assessment Working Group (WGBFAS). ICES Scientific Reports. 3:53. 659 pp. 2022. http://doi.org/10.17895/ices.pub. 19793014
- Casini M, Bartolino V, Molinero JC, Kornilovs G. Linking fisheries, trophic interactions and climate: threshold dynamics drive herring Clupea harengus growth in the central Baltic Sea. Marine Ecology Progress Series. 2010;413:241-52.
- Ices. Herring (Clupea harengus) in subdivisions 25-29 and 32, excluding the Gulf of Riga (central Baltic Sea). In Report of the ICES Advisory Committee, 2022. ICES Advice 2022, her.27.25-2932. http://ices.dk/sites/pub/Publication%20Reports/Advice/2022/2022/her.27.25-2932.pdf
- Popiel J. Differentiation of the biological groups of herring in the Southern Baltic. Rapp P-v Reun Cons int Explor Mer. 1958;143(2):121.
- Ojaveer E. Population-Structure of Pelagic Fishes in the Baltic. Baltic Sea Fishery Resources. 1989;190:17-21.
- Ices. Report of the study group of herring assessment units of the Baltic. 2002.
- Raid T, Järv, Pönni J, Raitaniemi J, Kornilovs G. Central Baltic herring stock: What does the assessment of combined stock say about the status of its components?. In: Guedes Soares C, Santos TA, editors. Maritime Technology and Engineering. London: Taylor & Francis Group; 2016. p. 961-6.
- Ices. Report of the Benchmark Workshop on Pelagic Stocks (WKPELA), 4-8, February 2013, Copenhagen, Denmark. 2013.
- Han F, Jamsandekar M, Pettersson ME, Su L, Fuentes-Pardo A, Davis B et al. Ecological adaptation in Atlantic herring is associated with large shifts in allele frequencies at hundreds of loci, eLife. 2020; DOI: 10.7554/eLife.61076
- Grohsler T, Oeberst R, Schaber M, Larson N, Kornilovs G. Discrimination of western Baltic spring-spawning and central Baltic herring (Clupea harengus L.) based on growth vs. natural tag information. Ices Journal of Marine Science. 2013;70(6):1108-17.
- SCB. Fritidsfiske 2021 [Internet]. 2021 [cited 2022] p. 23. (Statistiska meddelanden). Report No.: JO 57 SM 2201. Hämtad från: https://www.scb.se/contentassets/c52e49858cb14166aa9dedadacbce23f/jo1104_2021a01_sm_jo57sm2201.pdf
- Gardmark A, Ostman O, Nielsen A, Lundstrom K, Karlsson O, Ponni J, et al. Does predation by grey seals (Halichoerus grypus) affect Bothnian Sea herring stock estimates? Ices Journal of Marine Science. 2012;69(8):1448-56.
- Östman O, Karlsson O, Ponni J, Kaljuste O, Aho T, Gardmark A. Relative contributions of evolutionary and ecological dynamics to body size and life-history changes of herring (Clupea harengus) in the Bothnian Sea. Evolutionary Ecology Research. 2014;16(5):417-33.
- Ices. Herring (Clupea harengus) in Subdivisions 30 and 31 (Gulf of Bothnia). In Report of the ICES Advisory Committee, 2022. ICES Advice 2022, her.27.3031. https://www.ices.dk/sites/pub/Publication%20Reports/Advice/2022/2022/her.27.3031.pdf
- Hannerz L. Preliminary results of the herring investigations in the Bothnian Sea 1954. Annis biol Copenh 1956;11:158.
- Otterlind G. Fish stocks and fish migration in the Baltic Sea environment. Ambio Spec Rep. 1976;4:101.
- Sjöblom V. The effect of climatc variations on fishing and fish populations Fennia. 1978;150:37.
- Ices. Herring Assessment Working Group for the Area South of 62° N (HAWG). ICES Scientific Reports. 2022. https://doi.org/10.17895/ices.pub.10072
- Ices. Herring (Clupea harengus) in subdivisions 20-24, spring spawners (Skagerrak, Kattegat, and western Baltic). In Report of the ICES Advisory Committee, 2022. ICES Advice 2022. her.27.20-24, https://www.ices.dk/sites/pub/Publication%20Reports/Advice/2022/2022/her.27.20-24.pdf
- Dickey-Collas M, Nash RDM, Brunel T, van Damme CJG, Marshall CT, Payne MR, et al. Lessons learned from stock collapse and recovery of North Sea herring: a review. Ices Journal of Marine Science. 2010;67(9):1875-86.
- Payne MR, Hatfield EMC, Dickey-Collas M, Falkenhaug T, Gallego A, Groger J, et al. Recruitment in a changing environment: the 2000s North Sea herring recruitment failure. Ices Journal of Marine Science. 2009;66(2):272-7.
- Ices. Herring (Clupea harengus) in Subarea 4 and divisions 3.a and 7.d, autumn spawners (North Sea, Skagerrak and Kattegat, eastern English Channel). In Report of the ICES Advisory Committee, 2022. ICES Advice 2022, her.27.3a47d http://ices.dk/sites/pub/Publication%20Reports/Advice/2022/2022/her.27.3a47d.pdf
- Cushing DH. Production and a pelagic fishery. Fishery Investigations London Series 1955;18(7):104.
- Heath M, Scott B, Bryant AD. Modelling the growth of herring from four different stocks in the North Sea. Journal of Sea Research. 1997;38(3-4):413-36.
- Mariani S, Hutchinson WF, Hatfield EMC, Ruzzante DE, Simmonds EJ, Dahlgren TG, et al. North Sea herring population structure revealed by microsatellite analysis. Marine Ecology Progress Series. 2005;303:245-57.
- Reiss H, Hoarau G, Dickey-Collas M, Wolff WJ. Genetic population structure of marine fish: mismatch between biological and fisheries management units. Fish and Fisheries. 2009;10(4):361-95.
- Ices. Working Group on Widely Distributed Stocks (WGWIDE). ICES Scientific Reports. 2021 XXXX
- Husebo A, Stenevik EK, Slotte A, Fossum P, Salthaug A, Vikebo F, et al. Effects of hatching time on year-class strength in Norwegian spring-spawning herring (Clupea harengus). Ices Journal of Marine Science. 2009;66(8):1710-7.
- Toresen R, Ostvedt OJ. Variation in abundance of Norwegian spring-spawning herring (Clupea harengus, Clupeidae) throughout the 20th century and the influence of climatic fluctuations. Fish and Fisheries. 2000;1(3):231-56.
- Skagseth O, Slotte A, Stenevik EK, Nash RDM. Characteristics of the Norwegian Coastal Current during Years with High Recruitment of Norwegian Spring Spawning Herring (Clupea harengus L.). Plos One. 2015;10(12).
- Ices. Herring (Clupea harengus) in subareas 1, 2, 5 and divisions 4.a and 14.a, Norwegian spring-spawning herring (the Northeast Atlantic and Arctic Ocean). In Report of the ICES Advisory Committee, 2022. ICES Advice 2022, her.27.1-24a514a http://ices.dk/sites/pub/Publication%20Reports/Advice/2022/2022/her.27.1-24a514a.pdf
- Ices. Benchmark Workshop on herring (Clupea harengus) in the Gulf of Bothnia (WKCluB). ICES Scientific Reports, 3:9. 110 pp. 2021. http://doi.org/10.17895/ices.pub.5989.
- Ices. Inter-Benchmark Protocol on North Sea Herring. ICES Scientific Reports. 3:98. 168 pp. 2021. https://doi.org/10.17895/ices.pub.8398.
- Ices. Working Group on Multispecies Assessment Methods (WGSAM; outputs from 2020 meeting). ICES Scientific Reports, 3:10. 231 pp. 2021. https://doi.org/10.17895/ices.pub.7695.
Sill/Strömming 2022
Havsfiskelaboratoriet
Sida publicerad: 8 april 2022