Hur går analyserna till?
Fiskbarometern redovisar årliga analyser för både internationellt och nationellt förvaltade arter
Beståndsanalyser och rådgivning inom ICES – internationellt förvaltade arter
Många fiskarter vandrar över stora områden och är inte bundna av gränserna för nationella fiskezoner. För dessa arter krävs internationellt samarbete. Detta sker inom det Internationella Havsforskningsrådet (ICES) med deltagare från alla kuststater runt Östersjön, Nordsjön och Nordostatlanten. Från institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) deltar ett 50-tal forskare i ICES arbete, fördelade i ett antal olika arbetsgrupper.
Baserat på de årliga beståndsskattningarna lämnar ICES råd om rekommenderade fångstmängder utifrån ett maximalt uthålligt uttag. Därefter, för ett antal av de internationellt förvaltade arterna, beslutar EU:s fiskeministrar hur stor den årliga fångstkvoten för varje bestånd skall vara och hur kvoten skall fördelas mellan länder för respektive bestånd.
Mer information om ICES vetenskapliga rådgivning kan du läsa på ICES hemsida och i rapporten En guide till ICES rådgivande ramar och grundregler.
Beståndsanalyser och statusbedömning – nationellt förvaltade arter
För arter som förvaltas på nationell nivå, till exempel abborre, gädda, gös och sik längs Sveriges kuster och många arter i de fyra stora sjöarna (Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren), är det institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) som genomför beståndsanalyser och lämnar biologiska bedömningar till förvaltande myndigheter. I dessa analyser nyttjas tre kategorier av indikatorer: fiskeridödlighet, biomassa/abundans samt storleks/åldersstruktur. För respektive bestånd vägs dessa indikatorer samman och en bedömning av beståndets biologiska status görs enligt nedanstående klassificering:
- Beståndet är mycket sannolikt inom biologiskt säkra gränser
- Beståndet är sannolikt inom biologiskt säkra gränser
- Beståndet är sannolikt inte inom biologiskt säkra gränser
- Beståndet är mycket sannolikt inte inom biologiskt säkra gränser
- Beståndet kan ej bedömas
Mer information om vetenskapliga rådgivning från SLU Aqua finner du under fliken rådgivning på institutionen för akvatiska resursers hemsida.